samosy by malpanka
Next by malpanka | Previous by malpanka |
dla Mrusi, kochania mojego
EDIT: dla chetnych przepis na duuuzo samosow, dobry na przyjecie (to jest fingerfood ale podawajcie cieple, znikaja w mig)
ciasto:
500g maki
pol kostki masla
kubeczek smietany
mleko (troche)
lyzeczka proszku do pieczenia
sol (nie za duzo, bo niezdrowa) cukier gdy chcemy na slodko
sypkie wymieszac, maslo posiekac i rozdrobnic z maka palcami do powstania konsystencji kaszki (nie trzeba az tak, ale prawie)
dodac smietane, wymieszac i dolac mleka do uzyskania elastycznego ciasta. schlodzic.
farsz: z czegokolwiek :D. byle DUZO.
ja robie najczesciej na bazie marchwi, cebulki i czerwonej soczewicy+co tam mam w lodowce+hinduskie przyprawy(ostro!)+natka pietruszki+rodzynki
musi być malo sosu, bo utrudnia sklejanie.
moze byc z innych warzyw, przyprawiony np po wlosku, moze byc z samych straczkow (groszek, fasole rozne, soczewica, soja) z cebulka i fajnymi przyprawami.
moze byc nawet z jablkami/rodzynkami/cynamonem. co dusza zapragnie, naprawde.
skladniki siekac dosc drobno i dusic. lepiej zeby farsz byl wyrazisty, bo ciasto jest lagodne
jesli samosy sa za duze to mozna inaczej podzielic ciasto na czesci na poczatku i walkowac mniejsze kulki.
im mniejsze samosy tym mniej farszu w wychodzi.
ciasto mozna zamrozic, po rozmrozeniu jest ciut inne ale tez dobre
piec 20-25 min w 180 stopniach
Comments
harunagisa
What is that? Looks yummy~~ :Dmalpanka
D: ojej, ale co wyszlo mokre? ciasto czy nadzienie?jesli ciasto no to przepraszam, moze to kwestia niedookreslenia ilosci mleka, ale powinno sie go dodac tylko tyle zeby bylo elastyczne ale nie lepkie. jak wyjdzie za duzo to dosypac troche maki tez mozna.
jesli chodzi o farsz- no to nie odpowiadam za porazki, mowilam ze ma byc jak najmniej sosu bo sie trudno klei. :(
no przykro mi, mam nadzieje ze nastepnym razem (o ile takowy wystapi) bedzie lepiej.
skitty0
Ale super!