Caridina by tsu
Next by tsu | Previous by tsu |
Comments
kabat
taki rodzaj sushi :D zawiniety w glona z wierzchu, w srodku z ryzem i niespodzianka xD czyli skladnikiem(skladnikami) dobranym wg wlasnego upodobania :> mam jakis archaiczny przepis, wg ktorego robie je 4 godziny, bo ryz trzeba namaczac, nacierac, gotowac, studzic i nasaczac godzinami, ale Ci zrobie :Dsweeeeeeeety
ukradli muuua ja mówiłam
PŁACIĆ PODATKI
ale nie mnie sie nie słucha ^^
#25 sweeeeeeeety - 13:02, 11 Jun 2009
kabat
raczej nie, rodzina nie lubi takiej kuchni, znajomi tez srednio (mam jednego, ktoremu moge przyjechac do domu i zrobic sushi i jeszcze sie cieszy :D), a dla samej siebie to mi sie nie chce, zza duzo roboty... :Ctak naprawde, to w tym przepisie nie ma nic skompilokwanego, nakladasz ryz i te paluszki krabowe (czy cokolwiek innego-lososia, tunczyka, salate, ogorki, ponoc paste z jajek na slodko tez mozna, ale mi to cos niesmacznie brzmi :C), zawijasz i kroisz na male porcje :> trzeba tylko zrobic ten koszmarny ryz, a na niego to przyda sie jakis prostszy przepis ;_; chyba, ze na poczatek zrobisz ze zwyklym i tylko dam Ci przepis na przyprawe do ryzu? :D
ale kiedys i tak Ci zrobie! :<
kabat
ale masz fajnie :Cryz jest specjalny do sushi, najlepszy jest genmai, ktory mozna kupic w sklepach z azjatycka zywnoscia, kuchniach swiata itp. genmai sie ladnie skleja, ale po dodaniu przyprawyzostaje taki jakby... mozna powiedziec elastyczny :D znaczy nie robi sie kleik, jak z tego chinskiego(tj tego, ktory mozna kupic w hipermarketach, dlugoziarnistego), tylko zostaja cale ziarna ^^
ja mam przepis na 2,5 filizanki ryzu. ryz trzeba pare razy zalac zimna woda i za kazdy razem troche go w niej "porozcierac", tak recznie znaczy, zeby sie nie przyklejal. potem znowu zalac zimna woda tak jakos 2x tyle wody, co ryzu i zostawic do nasiakniecia (w zimie na 2 godziny, latem na godzine). gotuje sie go pod przykryciem i bez soli, po ok.30min gotowania musi jeszcze wystygnac i dopiero go mozna odkryc (i zobaczyc, czy sie nie spalil >D). potem trzeba go przelozyc do miski(obojetnie jakiej, ale nie metalowej) i dodac wymieszane wczesniej 4 lyzki octu winnego, 2 lyzki cukru, 2,5 lyzeczki soli, 2 lyzki mirinu (albo wytrawnego, bialego wina). przyprawe dolewa sie powoli, jednoczesnie mieszajac ryz, zeby nasiakal rownomiernie. tak przygotowany mozna juz nakladac na nori (na ok. 1/3 arkusza od brzegu), na ryzu co tam chcesz i przy pomocy maty ciasno zwijasz (od strony z ryzem!), a potem kroisz ostrym nozem-najlepiej kroi sie namoczonym :)
sie rozpisalam xD
Kirotasmara
uwielbiam Twoje pismo! <333#42 Kirotasmara - 22:04, 22 Aug 2009
truskawka17
łaaa ale fajne :D#44 truskawka17 - 10:19, 6 Mar 2010
kabat
k... KREWEEEEEEEEEEEETKAAA! :>